Pop Up Studio op het Werkspoorkwartier

14 januari 2015

Gister bevonden wij ons in een bijzondere setting: een Pop Up Studio op het Werkspoorkwartier in Utrecht, georganiseerd door studenten van de HU (Hogeschool Utrecht).

Door Rutger Buch, die zich op vele fronten in zet voor een circulaire economie, zijn wij benaderd om als opdrachtgever mee te doen aan dit project, waarbij creativiteit en duurzaam materiaalgebruik de boventoon voerden. De keuze was snel gemaakt.

Afval waardevol maken

Voorafgaand aan 13 januari, hebben de HU-studenten bij diverse bedrijven op het Werkspoorkwartier (een bedrijventerrein in de wijk Zuilen in Utrecht) afvalcontainers geplaatst. Deze locatie had een reden; er wordt momenteel gekeken of het Werkspoorkwartier als circulaire hub in Utrecht kan dienen, dat wil zeggen dat het een plek wordt waar van afval waarde gemaakt wordt. In de containers is een grote diversiteit aan materiaal verzameld, de containers zijn naar de Pop Up Studio gebracht waar het gebruikt kon worden om een tweede leven tegemoet te gaan…

Pop Up Studio-HU-Rever

Pop Up Studio

Met het restmateriaal uit de containers zijn zeven creatieven uit Utrecht in de Pop Up Studio aan de slag gegaan, waarbij zij konden kiezen uit de opdrachten van twee opdrachtgevers: die van energiemaatschappij Eneco en onze opdracht. Wij hebben de creatieven gevraagd een functioneel object te ontwerpen, dat geschikt is voor een ontvangstruimte, én dat symbool staat voor duurzaam materiaalgebruik. De opdracht van Eneco was een kunstwerk te ontwerpen voor het nieuwe ENECO-gebouw op het Werkspoorkwartier. Voor het uitdenken, ontwerpen én realiseren van een object hadden de creatieven een halve dag de tijd.

Pop Up Studio-Rever-toelichting

De winnaar

De objecten die gemaakt zijn, dienen als voorbeeld van hoe creativiteit en techniek in Utrecht een interessante samenwerking aan kunnen gaan in de toekomst. Het resultaat was verrassend en de mate van creativiteit was groot.

Pop Up Studio-Rever-winnaar-Schroot Hoop

Als winnaar hebben wij Nico Bubberman (of “Nico Kliko”, zoals hij genoemd wordt) van Schroot-Hoop verkozen. Nico is vastberaden ‘afval’ een nieuw leven te geven en ontwierp in de Pop Up Design Studio een kapstok voor ons, gemaakt van schilderkwasten. Motivatie was de kracht van de eenvoud, de functionaliteit van het object, de creativiteit en de mate waarin het object gereproduceerd zou kunnen worden. Wij gaan met Nico in gesprek om te kijken hoe wij een vervolg kunnen geven aan zijn ontwerp!

Bekijk het filmpje van de dag, gemaakt door de HU studenten:

 

Neem contact op!